HOME » BLOG » Seriál typy kuchyní - lineární dispozice

1_ kuchyně přímá (lineární)

Nejjednodušší a nejméně náročná na prostor. Poskytuje jasnou pracovní orientaci, pro výkonnější vaření je ideální mít tuto linii kuchyňské linky dlouhou kolem 3 m.

Nejdelší prostor by měl být mezi dřezem a varným centrem – optimální je 1,2 m, ale i 90 cm poskytne dobrou službu pořádkumilovným kuchařům a kuchařinkám. Tato plocha by totiž neměla být zaskládána věcmi typu toustovač, kávovar atd. - budete ji totiž potřebovat celou při přípravě většího a náročnějšího pokrmu. Takováto kuchyně se hodí i pro společnou práci dvou osob.  Jeden je u varného centra a druhý připravuje a umývá suroviny. Samozřejmě se občas musí vzájemně obejít. 

Pracovní trojúhelník se zde trošku zmenšuje na linii. Proto se více osob v tomto uspořádání kuchyně hůře vyhýbá. Výhodou však je, že mokré a kapající potraviny přenášíte vždy nad pracovní plochou a nenakapete si na zem. V jednoduchosti bývá síla a proto všechny ostatní oblíbené, ale složitější typy kuchyní již touto výhodou neoplývají. Mají však zase jiné.

Design těchto kuchyní se dobře navrhuje. Doporučuji výraznější akcent, ať nemáte doma fádní linii. Samozřejmě v jinak výrazném interiéru může být tato kuchyně záměrně jednoduchá a nevýrazná, třeba i splývajcíí se zdí.


Bydlení a interiérový design